
صدای پیری جمعیت در کشور هر سال بیشتر و بلندتر شده و مطابق آمارها ایران در سال ۱۴۳۰ از پیرترین کشورها محسوب میشود؛ بر این اساس مسئولان امر نیز بر ۲ مقوله ازدواج و فرزندآوری تاکید بسیار دارند. اما وجود برخی موانع سبب شده که با وجود وضع مقررات حمایتی و تشویقی در این خصوص، جوانان مجرد همچنان تمایلی به ازدواج نداشته باشند و زوج ها نیز رغبتی نسبت به چندفرزندی از خود نشان ندهند.
بر اساس آخرین گزارشها و اطلاعات سازمان ملل، جمعیت زیر ۲۰ سال دنیا که در سال ۱۹۵۰ حدود ۴۴ درصد تخمین زده میشد در سال ۲۰۲۰ به ۳۳ درصد تنزل یافته و نرخ رشد سالخوردگی جمعیت همچنان در قارهها و کشورهای مختلف در حال افزایش است.
به گزارش ایسنا، بر پایه این آمار، نرخ سالخوردگی جمعیت جهان که در سال ۱۹۵۰ حدود ۵ درصد بود، در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۸ درصد رسید و رفته رفته رشد صعودی خود را آغاز کرد به طوری که پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۴۰ به بیش از ۱۴ درصد و در سال ۲۰۵۰ به بیش از ۱۶ درصد افزایش یابد.
این آمارها در مورد ایران نیز بسیار نگران کننده گزارش شد و در سال ۱۳۹۸ رشد جمعیت کشور برای اولین بار به کمتر از یک درصد تنزل یافت. نرخ رشد جمعیت در سال ۹۹ حتی به ۰.۶ درصد رسید و شوربختانه برآورد میشود که تا سال ۱۴۳۰ جمعیت سالخورده جامعه به بیش از ۳۳ درصد برسد. برخی کارشناسان پا را فراتر گذاشته و حتی معتقدند با توجه به آمارها، ایران در سال ۱۴۳۰ جزء ۳ کشور پیر جهان خواهد بود.
محمد اسماعیل اکبری مشاور عالی وزیر کشور، ۲۴ آذرماه امسال و در جلسه شورای اداری استان مرکزی با بیان شاخصه های یک کشور دارای قوای جوانی و سرمایه انسانی گفت: در این معیار باید ۷۰ درصد جمعیت کشور مولد یعنی بالای ۱۵ سال بوده و ۲۴ درصد جمعیت آن زیر ۱۵ سال و تنها ۶ درصد از جمعیت آن سالمند باشند. البته وی در این نشست سیاستهای غلط جمعیتی که در دهه ۷۰ از سوی برخی از دولتمردان وقت اعمال شد را مسبب پیری جمعیت اعلام کرد. هرچند اکبری پیشتر نیز هشدار داده بود که جمعیت سالمندی کشور در ۲۰ سال آینده ۲ برابر میشود.
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در مجلس شورای اسلامی نیز پیشتر در همایش معاونان بهداشت دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کشور که در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس برگزار شد، اظهار کرد: ۳۰ سال پیش در محلاتمان کودک میدیدیم اما ۳۰ سال آینده هر چه خواهیم دید، پیران و سالمندان خواهند بود.
امیرحسین بانکیپور تصریح کرد: اروپا در توسعه به اوج رسیده بود که با پیری جمعیت مواجه شد اما ما در حالی که هنوز به توسعه نرسیدهایم، در حال پیر شدن هستیم. کشور ما در حالی پیر میشود که کشورهای اطرافمان جوان هستند. این موضوع به معنای بحران امنیتی است؛ به همین دلیل اسم این مساله را ابربحران پیری جمعیت میگذاریم. پیشبینیها تخمین میزند پایینترین حد سقوط نرخ باروری را در سال ۱۴۰۵ تجربه خواهیم کرد.
بانکیپور با تاکید بر اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، گفت: برای جلوگیری از این ماجرا تا ۱۴ سال آینده درمانی وجود نخواهد داشت. هشت سال طلایی برای پیشگیری از این ابربحران گذشته و تنها ۶ سال آن مانده که دوره نقرهای نجات ماست. مشکل اینجاست که این موضوع برای جامعه ملموس نیست چون کشور در اوج جوانی جمعیت قرار دارد. وقتی پیری جمعیت برای مردم ملموس شود، آن موقع قابل کنترل نیست.
انتهای پیام/