چکها یکی از مهمترین سندهای مالی میباشند، نقش مهمی در نظام اقتصادی کشور دارند، سالانه بیش از ۵۰ درصد پرداختیها در کشور توسط چک انجام میشود و این نقش آن را بسیار پررنگتر کرده است، البته چکهای کاغذی به دلیل هزینههای بالا و ریسک ذاتیاش باعث شده تا در سالهای اخیر به فکر جایگزینی برای این روش باشند و اکثر کشورها به دنبال کمرنگ کردن چکهای کاغذی در جامعه هستند..
قطعاً واژه چک برگشتی را همهمان شنیدهایم، مشکلاتی که این روزها در حوزههای مالی و معاملات بازارها گریبانگیر مردم شده است، کشیدن چکهای بیمحل یا برگشتی میباشد که باعث ایجاد پروندههای مالی فراوان در حوزههای قضایی شده است. فرد صاحب چک باید از موضوعات حقوقی چک برگشتی و حقوق کیفری آن مطلع باشد تا در زندگی شخصی و کاریاش دچار مشکل نشود.
چکهای برگشتی یا چک بیمحل به یک سری از چکهایی میگویند که در بانکها به هر علتی اهم از مشکلات حساب، نداشتن موجودی وصول یا پرداخت نشوند.
معمولاً به چکهای برگشتی اصطلاح بازاری چک بیمحل نیز گفته میشود. طبق قوانین صدور چک باید در تاریخ سررسید چک در حساب بهاندازه مبلغ چک، موجودی وجود داشته باشد وگرنه چک برگشت زده خواهد شد.

چک برگشتی حقوقی چیست؟
همه افراد باید به مسائل حقوقی چک برگشتی و کیفری مسلط باشند، اگر شما به قوانین چک برگشتی مسلط نیستید یا میخواهید در زمینه وصول چک برگشتی از یک وکیل پایه یک دادگستری در تهران کمک بگیرید، آقای مهدی نائینی یکی از حرفهایترین وکلای تهران در زمینه وصول چک برگشتی میباشد. که در این زمینه میتواند به شما درباره قوانین چک برگشتی و نحوه وصول آن کمک نماید. تیم حقوقی مهدی نائینی به منظور یک بستر عالی در زمینههای حقوق کیفری چکها و انواع شکایات میتواند به شما کمک زیادی بکند. با وب سایت مهدی نائینی همراه باشید تا با موضوعات چک برگشتی حقوقی و کیفری بیشتر آشنا شوید.

در چه زمانی دارنده چک میتواند آن را برگشت بزند؟
قبل از بررسی چکهای برگشتی حقوقی و کیفری باید این نکته را خدمتتان عرض کنم که مواردی که باعث میشوند دارنده چک اقدام به برگشت زدن آن بکند شامل:
- اولین علت میتواند نداشتن موجودی کافی در حساب بانکی مرتبط با چک باشد که دارند چک حق برگشت زدن چک را خواهد داشت.
- اگر کسی که چک را صادر بکند نسبت به درخواست صدور گواهی عدم پرداخت وجه اقدام نماید، این حق برای دارنده چک محفوظ است که چک مربوطه را برگشت بزند.
- اشتباهاتی نظیر قلمخوردگی و خط خوردگی، عدم همخوانی امضاءها یا پشتنویسی غلط چکها قابلیت برگشت زدن چک را برای دارنده چک میسر میکند. البته صدور چک از حسابهای مسدود نیز قابلیت برگشت زدن آنها را برای دارنده چک فراهم میکند.
مراحل اصلی شکایت از چک برگشتی چیست؟
شکایت چک برگشتی باید توسط وکیل خبره و کاربلد انجام گیرد و شما اگر چک با مبالغ بالا دارید که وصل نمیشوند میتوانید به وکیل پایه یک دادگستری تهران، آقای مهدی نائینی بسپارید تا دراسرع وقت در جهت وصول آن رسیدگی نماید.
شکایت از چکهای برگشتی معمولاً در ۵ مرحله اصلی نیازمند میباشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
برگشت زدن چک
درصورتیکه فردی با چک به بانک مراجعه کند و برای اولینبار که چک را به بانک ارائه میکند متوجه شود میزان کافی در حساب چک وجود ندارد، در ابتدا باید چک را برگشت زده و گواهی عدم پرداخت را از بانک دریافت نماید.
اقدام سریع و بهموقع
این نکته را مدنظر داشته باشید که اصلاً نباید زمان را از دست بدهید، حتماً با واژه حقوقی شدن چکها آشنایی دارید ولی شاید بعضی از افراد ندارند که یکی از علتهایی که باعث میشود یک چک حقوقی شود، معطلی خود شخص میباشد و اگر چکی را در دست دارید که بلامحل میباشد فقط دو ماه زمان دارید که اقدام به برگشت زدن کنید.
مراجعه نمودن به اداره ثبتاسناد
اکثراً قانونگذاران دو راه را پیشروی افراد قرار دادهاند که بتوانند وصول چک را انجام دهند، مراجعه به محاکم قضایی و مراجعه به اداره ثبت میباشد که اکثر مردم برای وصول چک به دادگاههای حقوقی میروند و دایره اجرای اداره ثبتاسناد نیز قابلیت وصول چک را دارا میباشد.
بههمراهداشتن مدارک لازم
فردی که چک را به بانک میبرد و بانک نیز برای آن گواهی عدم پرداخت صادر مینماید، معمولاً لاشه چک و گواهی عدم پرداخت را با یک کپی برابر اصل از چک آماده نموده و به حوزه اجرای ثبت میرود تا علیه فرد بدهکار اجرائیه صادر کند که تمام مراحل تقریباً ۴۸ ساعت پس از صدور اجرائیه زمان خواهد برد.
میزان هزینه صادر نمودن اجرائیه برای وصول چک
معمولاً فردی که برای پیگیری چک خود به اداره ثبت مراجعه میکند نیاز به پرداخت هزینهای ندارد و بهمحض اینکه اجرائیه برای چک موردنظر صادر شود، اداره ثبت برای فرد بدهکار اجرائیه را ابلاغ میکند. و بدهکار باید تا ده روز بر مبنای این ابلاغیه، مبلغ موردنظر درج شده در چک را پرداخت یا تعیین تکلیف نماید. اگر در این مدتزمان مبلغ را پرداخت نکند عملیات برای شناسایی اموال و داراییهای فرد بدهکار اجرا میگردد که شامل وجه نقد، خودرو، ملک میباشد. ولی اگر فرد بدهکار تعیین تکلیف را در زمان معین انجام دهد، هیچ وجه ای از طرفین دریافت نخواهد شد.
البته در دادسراهای قضایی ابتدا باید هزینه دادرسی واریز و بعد از آن رسیدگی انجام خواهد شد که قاضی حکم را صادر میکند و در دایره احکام به مرحله اجرا میرود ولی برای اداره ثبت مراجعهکننده برای پیگیری چک، در ابتدا هیچ هزینهای مراجعهکننده پرداخت نمیکند.
صادرکردن اجرائیه در زمان کوتاه
در اداره ثبت معمولاً از همان ابتدا صدور اجرایی میشود و یکی از مزیتهای مراجعه به اداره ثبت برای وصول مطالبات همین نکته میباشد که اداره ثبت مراحل رسیدگی مقدماتی ندارد و از همان ابتدا متقاضی درخواست خود را مطرح میسازد و اجرا انجام میشود زیرا چک یک سند رسمی برای اداره ثبت میباشد.

درباره ما
مهدی نائینی وکیل پایه یک دادگستری به ارائه کلیه خدمات حقوقی و کیفری و ثبتی در دفتر حقوقی میپردازد، ما با تجربه و دانش خود سریعترین و کمهزینهترین راه را برای شما انتخاب میکنیم. گروه حقوقی مهدی نائینی خدماتی از جمله دعاوی حقوقی شامل (تنظیم سند رسمی، مطالبه وجه چک و سفته، خلع ید، انحصار وراثت، ابطال سند، مشاوره حقوقی و …) دعاوی کیفری (قتل، کلاه برداری، خیانتدرامانت، ضربوجرح و دیه، جعل و جرائم اینترنتی) خدمات ثبتی نظیر (ثبت شرکتها، ثبت برند و علامات تجاری) دعاوی خانواده نظیر (مهریه، نفقه، طلاق، حضانت فرزند و …) را ارائه میکند. ما در سریعترین زمان ممکن میتوانیم به شکایت کلاهبرداری اینترنتی برای وکلای خود بپردازیم.
برای اینکه بتوانید به صورت رایگان با کارشناسان و مشاوران حقوقی سایت مهدی نائینی ارتباط برقرار کنید کافی است نام ما را در اینترنت سرچ کنید. ساعت کاری دفتر ما نیز از روز شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۵ تا ۲۰ میباشد. آدرس دفتر ما نیز تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از چهار پارکوی، روبرو فرشته، جنب بانک صادرات، پلاک ۲۷۱۴، طبقه دو