سینا تفنگچی، روزنامه نگار علم
هوش مصنوعی، آینده بلامنازع جهانیان محسوب شده و می تواند در بسیاری از موارد ایفای نقش کند؛ ایران یکی از کشورهای فعال در زمینه این تکنولوژی نوین محسوب شده و به این منظور در مسابقات متعددی نیز شرکت و افتخار آفرینی کرده است.
به گزارش پایگاه خبری ارتباط امروز، هوش مصنوعی آینده بلامنازع بشری محسوب می شود؛ عدم فعالیت در آن مسبب چالش های عدیده شده و کشور را از مسیر پیشرفت باز می دارد. توجه به فعالیت دانشگاهیان و محققان در این زمینه و نیز فعالیت در خصوص برگزاری چالش ها و مسابقات به منظور ارزیابی هرچه بیشتر عملکرد و ترغیب به منظور فعالیت مطلوب تر در سطوح مختلف از جمله اقداماتی است که می تواند به ایران به عنوان یکی از کشورهای فعال در حوزه هوش مصنوعی کمک کند. در ادامه نگاهی داریم به برخی از مسابقات برگزار شده در حوزه هوش مصنوعی در ایران و رویکرد این مسابقات به توسعه محققان و فعالان برای پیشرفت راهبردی و کاربردی در حوزه هوش مصنوعی:
- مسابقات هوش مصنوعی امیرکبیر (مهما): این مسابقه مجموعهای از مسابقات سالانه مرتبط با حوزه هوش مصنوعی است که اولین دوره آن در هفت رشته در آبان ۱۳۹۱ در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد.
هدف از برگزاری این مسابقات، ارتقاء دانش بومی در زمینه هوش مصنوعی، شناسایی و معرفی محصولات و شرکتهای موفق داخلی مرتبط با هوش مصنوعی و فراهم ساختن بسترهای لازم برای عرضه ایدههای جدید محققان و کمک به تجاریسازی آنها است.
همچنین فراهم ساختن بسترهای لازم برای عرضه نیازهای سازمانها، شرکتها و صنایع و ارائه راهکار توسط محققان و بحث و تبادل نظر میان دانشگاهیان، محققان و صنعتگران پیرامون زمینههای مستعد همکاری از دیگر اهداف برگزاری این مسابقات بوده است.
این مسابقات همچنین در سال ۱۳۹۲ و با موضوعاتی نظیر حذف علائم اضافی از ویدئو، شناسایی متون تایپی فارسی، شناسایی چهره انسان، تشخیص رفتارهای غیرعادی در محیط های عمومی بسته، تشخیص و تعیین نوع، و شمارش وسایل نقلیه در بزرگراه ها، تصحیح هوشمند قرائت نماز، تشخیص نفوذ در شبکههای کامپیوتری، تشخیص تقلب در تراکنشهای بانکی، شناسایی فایل های ویروسی و سخت افزارهای هوشمند برگزار شد.
- جشنواره بینالمللی رباتیک و هوش مصنوعی: این مسابقه که به همت دانشگاه امیرکبیر برگزار شد موضوعاتی همچون تشخیص رفتار غیرعادی در محیطهای بسته، تشخیص نفوذ در شبکههای کامپیوتری، تشخیص تقلب در تراکنشهای بانکی، تشخیص و تعیین نوع خودرو، حذف علائم اضافی از ویدئو، شناسایی متون تایپی فارسی، تصحیح هوشمند قرائت نماز، شناسایی فایلهای ویروسی، سخت افزار هوشمند و شناسایی چهره انسان را مورد بررسی قرار داد.
- کنفرانس بینالمللی معماری کامپیوتر، سیستمهای دیجیتال، هوش مصنوعی و پردازش سیگنال: این کنفرانس در دانشگاه شیراز و در سال ۱۳۹۱ برگزار شد.
همچنین در این کنفرانس بیش از ۵۰۰ مقاله به زبان انگلیسی دریافت شد که پس از بررسی در کمیته علمی (متشکل از ۷۰ عضو هیئت علمی از ایران و دیگر کشورها مانند آمریکا، کانادا، هلند، فرانسه، اسپانیا، کره جنوبی و سوییس)، ۱۹۳ مقاله پذیرفته شد.
- سمپوزیوم بینالمللی روبوکاپ آزاد و هوش مصنوعی ایران: محورهای این سمپوزیوم هوش مصنوعی، روباتیک، کنترل، سیستمهای الکترونیکی، پردازش سیگنال و تصویر، نرمافزار و پردازش روبات، کاربردهای الگوریتمهای هوشمند و سیستمهای چند عامله بود که در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین برگزار شد.
هدف از برگزاری این سمپوزیوم توجه به مباحث تئوریک مرتبط با روباتیک و هوش مصنوعی و ارائه نتایج تحقیقاتی پژوهشگران بود.
- همایش پژوهشهای بینرشتهای هوش مصنوعی: مهندسی نرمافزار در طراحی الگوها و معماری نرمافزار هوشمند، کاربردهای هوش مصنوعی در علوم مهندسی، مکاترونیک با رویکرد ارتباط با انسان، کاربرد فناوری اطلاعات در بهینهسازی مهندسی، کاربردهای دادهکاوی و ماشینهای یادگیر در حل مسائل از محورهای اصلی این همایش بود که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان برگزار شد.
- همایش علوم داده: این همایش که در سال ۱۳۹۶ و توسط انجمن علمی دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، مباحثی همچون: آینده هوش مصنوعی، چگونه یک متخصص علوم داده شویم، مهندسی اطلاعات حجیم و پردازش ابری، کار با ابزارهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق، Docter و پردازش دادههای حجیم را مورد بررسی قرار داد.
- مسابقات بینالمللی رباتیک هوش مصنوعی: این مسابقه با سابقه سیزده دوره برگزاری در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل آغاز و پایان یافته و هدف از برگزاری آن استفاده از ربات ها برای کاهش هزینه ها است.
شایان ذکر است که پس از درخواست «محمدحسن نامی»، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات مبنی بر راه اندازی رشته هوش مصنوعی در دانشگاه ها در سال ۱۳۹۲، دانشگاه پیام نور واحد نجف آباد به عنوان اولین واحد دانشگاهی کشور، مجری رشته هوش مصنوعی و رباتیک از زیرمجموعه مهندسی کامپیوتر، در دوشاخه پژوهش محور و آموزش محور در مقطع کارشناسی ارشد از نیمسال اول سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ شد.
انتهای پیام/