نتایج دوازده سال تحقیقات بالینی بر روی شماری از افراد که به طور روزانه قهوه مصرف می کنند نشان داده است قهوه خاصیت ضد چاقی دارد. کافئین از خانواده میتل گزانتین است و به طور طبیعی در دانه قهوه ، کاکائو، کولا و برگ چای یافت می شود.
تاریخچه قهوه
به احتمال زیاد قهوه اولین بار
درکشوراتیوپی تولید شد. البته برخی کشور یمن را منشأ تولید قهوه میدانند. این
دانه اولین بار در قرن ۱۳، در جهان عرب شهرت یافت.
قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان
نوشیدنیهای روزانه ایرانیها باز کرد و نمونهای است از ورود ایران به شبکه
اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد،
همچنان این ماده سیاه و تلخ بسته به منطقه جغرافیایی و طبقه اجتماعی دوستداران خود
را داشت. امروزه نوشیدن انواع قهوه از جمله قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و قهوه
فوری و شیرقهوه طرفداران زیادی پیدا کرده. البته قهوه ترک بخاطر محبوبیت میان ایرانیان
ارمنی از گذشته در میان مردم رایج بوده و بواسطه فال قهوه جایگاه خاص خود را داشته.
قهوه از قرن نهم در ایران نوشیده میشد.
صوفیها با کمک نوشیدن قهوه میتوانستند خود را برای انجام مراسم مذهبی بیدار نگه
دارند.
در دوران صفوی بود که قهوهخانهها
بعنوان مکانهایی برای تجمع شاعران و هنرمندان در ایران رواج پیدا کرد.
در سال ۱۶۶۴ کاشف الدین یک
داروشناس صفوی، یک رساله در مورد ارزشها و خصوصیات قهوه به شاه عباس دوم تقدیم کرد.
تاریخ فرهنگ نوشیدن چای در ایران تنها
از انتهای قرن پانزدهم شروع شد. از آنجایی که کشورهای تولید کنند قهوه مسافت زیادی
تا ایران داشتند، حمل و نقل قهوه به ایران مشکلات بسیار داشت؛ ولی نزدیکی تولید
کنندههای عمده چای نظیر چین به جاده اصلی تجارت آن زمان یعنی جاده ابریشم سبب شد
که تجارت و حمل و نقل چای به سهولت بیشتری در ایران صورت بگیرد.
انواع قهوه
انواع قهوه مرغوبترین قهوه که طعم و
بویی منحصر به فرد دارد از بوتهای به نام Arabica به
دست میآید که قدیمیترین نوع قهوهاست و در ارتفاع ۴۰۰۰ تا ۶۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریا رشد میکند.
حدود ۷۵ ٪ از کل قهوهای که در جهان کشت میشود Arabica است.
قدیمیترین نوع قهوه Arabica موکا و جاوه هستند که
امروزه نامی شناختهشده محسوب میشوند. نوع دیگری از قهوه Robusta نام
دارد که در بلندی ۲۵۰۰ پایی رشد میکند و بیشتر از Arabica تحمل
سرما را دارد. میزان کافئین Robusta دو برابر
Arabica است، اگرچه بو و طعم آن در رده پایینتری
قرار دارد و ارزانتر است. Robusta حدود ۲۵
٪
از کشت قهوه جهان را تشکیل میدهد. نوع مرغوب آن هم برای تهیه اسپرسو به کار میرود. نوع دیگری از قهوه که در آفریقای غربی میروید
Liberica نام دارد که درصد بسیار اندکی از دانههای
قهوه از این نوع هستند.
خواص قهوه
۱- به دلیل خاصیت نشاط بخشی قهوه، ضد افسردگی است.
۲- نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف میکند.
۳- قهوه به دلیل داشتن مادهای به نام تانن از پوسیدگی دندان
جلوگیری میکند.
۴- تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان میدهد مصرف
منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹
درصد و مصرف نامنظم قهوه میتواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹
درصد کاهش دهد.
۵- محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در
طی روز خطر ابتلاء به دیابت را کاهش میدهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم
و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک میکند.
۶- بوییدن دانههای قهوه میتواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته
پس از آشپزی شود. مولکولهای قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکولهای
غذا از گیرندههای بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها میشود. این دو
محقق همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در موسسههای تحقیقاتی پیشنهاد
کردهاند.
۷- طبق آخرین تحقیقات دانشمندان، مصرف مکرر قهوه در طول ماه، با
کاهش خطر ابتلاء به بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
۸-، قهوه حاوی پروتئینی است که دارای اثری مشابه مورفین بوده و از
خاصیت ضددرد و آرامبخشی برخوردار است. برخی از این پروتئینها مشابه پروتئینهای انسانی
است. در آزمایشهای صورت گرفته بر روی موشهای آزمایشگاهی مشخص شد که اثرات تسکیندهنده
پروتئینهای موسوم به opioid peptides از دوام بیشتری برخوردار
بوده و با عوارض جانبی همراه نیست.
۹- محققان ایتالیایی با مطالعه بر روی یک هزار و ۴۰۰
بزرگسال این کشور دریافتند که عادت مصرف کم قهوه برای حفظ سلامت مغز مفید است.
۱۰-دارای خاصیت انرژی بخشی و اشتیاق آفرینی است
۱۱-دارای نقش کمکی در چربی سوزی
۱۲-افزایش تحرکات فیزیکی
۱۳-ارزش غذایی بالا
۱۴-ضد آلزایمر
۱۵-ضد پارکینسون
۱۶-خواص مراقبتی بر روی کبد
۱۷-مقابلگی با برخی از سرطان ها
۱۸- قابلیت کاستن سکته قلبی و برخی دیگر از بیماری های قلب
۱۹-افزایش طول عمر
با تمام نکاتی که درباره تاریخچه و
موارد استفاده آن ذکر شد نظر دو تن از کارشناسان این حوزه انجام می شود را مورد
بررسی قرار می دهیم :
دکتر خوشنودی کارشناس تغذیه دانشگاه
شهید بهشتی درباره مصرف قهوه و رابطه آن با کاهش وزن را اینگونه بیان می کند
قهوه به دلیل بالا بودن ماده ای به نام
کافئین باعث افزایش سوخت و ساز بدن شده و در نهایت باعث سوختن چربی های بدن می شود
بر اساس جدیدترین ویرایش (۲۰۱۲) کتاب اصول تغذیه کراوس مصرف ۲۵۰ میلی گرم کافئین
(ماده موثر موجود در قهوه) باعث افزایش مصرف انرژی تا ۱۰ درصد می شود .
ایشان این قضیه را در مورد اثرات قهوه و
لاغری اینگونه بیان می دارد که در حقیقت مصرف یک فنجان قهوه غلیظ می تواند انرژی
حاصل از یک ساندویچ کوچک نان و پنیر را خنثی کند
البته قهوه برای افرادی که جسه لاغری را
دارند را توصیه نمی کنند چون مصرف دوز بالایی از آن باعث بوجود آمدن مشکل برای
سایر ارگانهای بدن مثل قلب، استخوان ، کبد ، کلیه و… می شود .
ایشان در پایان از تبلیغات گسترده که
درباره قهوه سبز میشود نیز نکات قابل تو جهی را اذعان می دارند قهوه سبز قهوه ی
کال و نارس قهوه سیاه است و کافئین کمی دارد و اثرات قابل توجه قهوه سیاه را ندارد
که متاسفانه در فضای مجازی درباره آن بسیار تبلیغ می شود که یک چیز کاملا تبلیغاتی
و بی اثر و بی فایده است.
در پایان استفاده قهوه به تنهایی کافی
نیست باید در کنار قهوه با استفاده از ورزش های مربوط نسبت به کاهش وزن اقدام کرد.
انتهای پیام/ نهاد بیک زاده