گزارش ویژه: جایگاه روزنامه نگاری محلی از نگاه کارشناسان و متخصصان روزنامه نگاری و ارتباطات موضوع پژوهشی است که زهرا کریمی به عنوان پایان نامه کارشناسی ارشد و به راهنمایی حسین انتظامی در روزهای گذشته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال از آن دفاع کرده است.
توجه محقق که خود روزنامه نگار نیز هست، به مطبوعات به عنوان زبان گویای میان مردم و مسئولان است که روزنامه نگاران نقش اصلی در آن را ایفا می کنند. با بزرگتر شدن شهرها نقش مطبوعات و ارایه اخبار بیشتر به چشم میآید. زیرا نشریات محلی برخلاف نشریات سراسری اهداف و کارکردهای متفاوتی دارند. مهمترین کارکرد رسانه محلی طرح مسائل کوچک و مهم زندگی است که در میان اهالی آن منطقه و نظام اداری حساسیت زیادی دارد. این تفاوت کارکرد روزنامه نگاری محلی در مقابل روزنامه های سراسری می طلبد که نوعی تفاوت روش هم به دنبال داشته باشد. همین تفاوتها این ضرورت را به همراه داشته است که روزنامه نگاری محلی متولد شود، انتشار یابد و اساسا جایگاه ویژه خود را دارا شود.
اما این نوع روزنامه نگاری بر اساس ویژگیهای خود، مجموعه ای از مشکلات و محدودیتها را به همراه داردکه در پژوهش، از نگاه ۶۰ کارشناس متخصص و فعال روزنامه نگاری محلی درباره میزان شناخت روزنامه نگاران نسبت به روزنامه نگاری محلی برخی از فاکتورهای مهم با تجزیه و تحلیل آماری توصیف شد.
این پژوهش با هدف کلی بررسی و شناخت رویکرد و کارکرد روزنامه های محلی و شرایط و فضای فعالیت آنان به میزان تاثیر تخصصی، آموزش و… بر کار خبر رسانی و روزنامه های محلی انجام شد و با توجه به مشکلات و محدودیت روزنامه نگاران محلی در رسانه های محلی در وهله نخست این سوال در ذهن ایجاد می کند که شناخت دست اندرکاران و روزنامه نگاران محلی از جایگاه حرفه ای روزنامه نگاری محلی چه میزان است؟ همچنین با توجه به ابعاد مسئله مورد مشاهده در جامعه کنونی ایران و با توجه به مطالبات مقدماتی و شواهد موجود، روزنه ای در کشف و به کارگیری راهکارهای پیش روی مطبوعات محلی گشوده می شود؟
مرور یافته های توصیفی بیانگر آن است که فعالان این حوزه به آموزشهای تخصصی، علاقه، انگیزه، داشتن تخصص روزنامه نگاری، رعایت اصول حرفه ای برای جذب مخاطب، پاداش روزنامه نگاران محلی، داشتن امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، آشنایی و آگاهی دارند و آن را در رشد روزنامه نگاری محلی موثر می دانند و در این زمینه تیراژ، انتشار مرتب، نیروی انسانی متخصص و صفحه بندی فنی را دلایل موثر بر پیشرفت این جایگاه برشمردند.
بیشتر متخصصان و فعالان بر این امر واقفند که برای تثبیت جایگاه روزنامه نگاری محلی، کارشناسان و دست اندرکاران باید شرایط اقلیمی آن منطقه، خصوصیات اهالی ساکن، تنوع خبر، گزارش، علاقه خبرنگار، پوشش اخبار در حوزه فرهنگی، ورزشی، اجتماعی و سیاسی آشنایی کامل داشته باشند.
بدیهی است می توان با کسب نتایج به دست آمده از بررسی دیدگاهها، پیشنهاداتی برای تثبیت جایگاه روزنامه نگاری محلی ارائه داد. برنامه ریزی موثر برای ارتقای جایگاه روزنامه نگاری محلی و نیز رفع مشکلات و موانع پیش روی آن مهمترین راهکاریست تا بتوان تعریفی برای روزنامه نگاری محلی ارائه کرد. چنانچه روزنامه نگاری محلی به جایگاه مطلوب خود برسد به نوعی به اقشار محلی (قومیتها) که یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی است، بها داده ایم و باید این جایگاه را هم از نظر مخاطبان نیز بررسی کنیم.
به پیشنهاد محقق مسئولان مطبوعات کشور تدابیری در جهت رفع مشکلات و توسعه روزنامه نگاری محلات در تمام نقاط کشور بیاندیشند. زیرا این تدابیر می تواند در جهت تهیه امکانات خبرنگاری و چاپ در هر منطقه و استفاده از برنامه های آموزشی آن مناطق موثر واقع شود.
انتهای پیام/