مهری خوش طینت
امروزه فن آوری رایانه ای به طور وسیع در جامعه گسترش پیدا کرده و با تمامی جنبه های زندگی تلفیق شده است. مهمترین تغییراتی که این فن آوری به وجود آورده، به وسیله «مارشال مک لوهان» در یک عبارت خلاصه شده است و آن «تبدیل جهان به یک دهکده جهانی» است. این فن آوری امروزه نقش مهمی در زندگی انسان ها و حتی کودکان ایفا می کند و این نقش به سرعت ئر حال افزایش است. به طوری که گفته می شود سرعت انتشار اینترنت ۹ برابر سریعتر از رادیو، ۴ برابر سریعتر از رایانه های شخصی و ۳ برابر سریعتر از تلویزیون است.
همزمان با رشد تکنولوژی، بازی های دیجیتالی به صورت رایانه ای و یا کنسول بازی، نیز به دلیل داشتن جذابیت های ناشی از تصاویرمتنوع، گرافیک بالا، هیجانات زیاد، راحتی استفاده از آن به سرعت جای خود را در میان کودکان و نوجوانان باز کرده و بخش عادی از زندگی مدرن آنان شده است. برخی از این بازی ها، با اینکه برای کودکان و نوجوانان هیجان و جذابیت به همراه دارد، با دارا بودن محتوایی نامناسب، اثرات خشونت بار و غیراخلاقی بر سلامت فکری و جسمی کودکان و نوجوانان اثر نامطلوبی داشته است. اما گذشته از تاثیرات منفی بازی های دیجیتالی و بدآموز های آن، در بعضی اوقات این بازی ها می توانند ابزار قدرتمندی برای کمک به کودکان و نوجوانان به منظور توسعه مهارت های خاص زندگی آنها باشند.
چرا بازی های دیجیتالی می توانند برای کودکان سودمند باشند؟
– تقویت مهارت های حل مسئله و خلاقیت (تقویت منطق)
– بالا بردن توانایی آمایش، مدیریت منابع و برنامه ریزی (مهارت های اقتصادی)
– گسترش دوست یابی و بالا بردن مهارت های اجتماعی (کارهای گروهی و حس مدیریت)
– افزایش سرعت مغز
– بالا بردن قدرت تصمیم گیری
– بالا بردن هماهنگی بین چشم و دست
– والدین و کودکان را دور هم جمع می کند
– علاقه مندی به آموزش بازی به تازه کارها (بالا بردن روحیه همکاری)
در کنار مزیت های گفته شده، نباید از نظر دور داشت که افراط و زیاده روی در انجام بازی های دیجیتالی برای سلامتی مضر است و کودکانی که بیش از دو ساعت در روز این بازی ها را انجام می دهند، دو برابر بیشتر دچار مشکلات توجه در یادگیری دروس می شوند.
برقراری در تناسب بین بازی های دیجیتالی و بازی های بدنی و تحرکی باید مورد توجه قرار گیرد. به این معنی که کودکان و نوجوانان بهمان نسبت که نیازمند بازی های فکری برای حفظ تقویت مهارت های روانی شان هستند، به همان نسبت نیز نیازمند تحرک بدنی برای سلامتی جسمی هستند. بنابراین والدین باید بین انجام این مهارت ها تعادل برقرار کنند.
انتهای پیام/ عکس از: eghtesadnews.com