محسن روحی صفت دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه اکنون هندیها در برابر پاکستان موضع برتر و دست بالاتری دارند و در پاسخ به خواست پاکستان برای مصالحه، شرط و شروط میگذارند، گفت: به دلیل معضلات داخلی، اکنون روابط با هند و مسئله کشمیر از اولویت پاکستان خارج شده و مسئله اصلی آنها گروههای تروریستی و افراطی است که در پاکستان به تهدید حکومت اسلام آباد میپردازند. دولت پاکستان علاقه مند است با ایجاد آرامش در جبهه کشمیر، بتواند بهتر با معضلات داخلی خود دست و پنجه نرم کند.
وی گفت و گو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به رد درخواست پاکستان از هند برای انجام مذاکره درخصوص مسائل اختلافی میان دو کشور، از جمله مسئله کشمیر، تصریح کرد: هند و پاکستان طولانیترین منازعه تاریخی را دارند. اختلاف میان آنها از دوران استقلال از بریتانیا آغاز شده و همچنان ادامه دارد و منجر به بروز سه جنگ میان این دو کشور شده است، تا اینکه هر دو کشور به سلاح هستهای دسترسی پیدا کردند. بعد از آن بازدارندگی میان دو طرف ایجاد شد و در اثر آن، جنگ مستقیمی میان آنها اتفاق نیفتاد و در واقع شاهد تداوم جنگ به صورت غیرمستقیم میان آنها هستیم و منازعه همچنان میان آنها وجود دارد.
وی با یادآوری اینکه هند در دوره توازن و بازدارندگی با علاقه، تقاضاهایی برای برقراری رابطه عادی با پاکستان داشت، افزود: در آن دوره، پاکستان همواره تاکید داشت هیچ گونه مصالحهای قبل از حل مسئله کشمیر امکان پذیر نیست و موضوع کشمیر نیز باید از طریق مجامع بینالمللی و قطعنامههای سازمان ملل حل شود. اما هند بااینکه هیچ جنگ مستقیمی میان دو کشور نبود، نتوانست با پاکستان به گفت و گو یا حل مشکل برسد.
این دیپلمات پیشین کشورمان با یادآوری اینکه اکنون هند به لحاظ اقتصادی جزء چهار قدرت اقتصادی جهان قرارگرفته و از نظر توازن دیپلماتیک و سیاسی با تمام قدرتهای جهان، حتی با رقیب خود، چین، برقرار کرده و از تاثیرگذاری قابل قبولی در نظم جهانی برخوردار شده است، گفت: سال جاری، هند میزبان اجلاس بیست است و با استفاده از آن، میتواند در دستور کار اجلاس نقش ایفا کند و منافع خود را در آن بگنجاند.
روحی صفت با بیان اینکه در تحلیل چشم انداز روابط هند و پاکستان، علاوه بر رقابت بینالمللی، باید به مسائل داخلی این کشورها نیز توجه داشت، گفت: حزب تندرو و افراطی «بی.جی.پی»، در هند که اکنون برسر قدرت است، باتوجه به احساسات هندوگرایی وضداسلام، سعی میکند آرای بیشتری از هندوهای افراطی و روستاییان هندو کسب کند و این اقدام با تحریک احساسات آنها علیه مسلمانان و پاکستان پیش میرود. به نظر میرسد اگر حزب «کنگره ملی»روی کار بود پاسخ مثبتی به درخواست پاکستان داده میشد، اما درشرایط فعلی، حزب بی.جی.پی.تلاش میکند با استفاده از تقابل میان هندوها و مسلمانان در انتخابات بتواند آرای بیشتری به نفع خود جلب کند.
انتهای پیام/