گزارش از همسونیوز:
نتایج پژوهشی که اخیراً در بریتانیا انجام شده نشان داد که داروی کاهش وزن «لیراگلوتاید» ممکن است در کند کردن زوال ذهن که از عوارض مهم آلزایمر است مؤثر باشد. داروی «لیراگلوتاید» که به صورت یک تزریق در روز مورد استفاده قرار میگیرد برای درمان دیابت نیز تجویز میشود.
منابع خبری نختلف گزارش می دهند نتایج این پژوهش محدود که در همایش بینالمللی جامعه آلزایمر آمریکا ارائه شد نشان میدهد که این دارو که به نام “ساکسندا” (۱) نیز شناخته میشود میتواند زوال حافظه و ادراک در مبتلایان به آلزایمر را کندتر کند.
نهادهای بهداشتی پیشبینی میکنند که تعداد مبتلایان به زوال ذهن تا سال ۲۰۵۰ در سراسر جهان سه برابر میشود و به ۱۵۳ میلیون نفر خواهد رسید. به گفته کارشناسان افزایش چشمگیر تعداد مبتلایان به آلزایمر معضل و تهدیدی فزاینده برای آینده خدمات پزشکی عمومی است.
در این پژوهش محدود ۲۰۴ نفر داوطلب شرکت کردند. برای نیمی از آنها داروی «لیراگلوتاید» محصول شرکت داروسازی نوو نوردیسک و برای نیمی دیگر دارونمای بیاثر تجویز شد.
این پژوهش به هدف نهایی خود دست نیافت که تغییر در ضریب سوختوساز گلوکز در مغز یا به عبارتی دیگر ارزیابی از کارکرد مغز بود.
ولی به هدف دوم خود رسید و نشان داد که مصرف این دارو سرعت کوچک شدن بخشهای کنترل حافظه، ادراک، زبان و تصمیمگیری در مغز را حدود ۵۰ درصد کاهش میدهد.
دستاندرکاران این پژوهش که زیر نظر کارشناسان دانشگاه امپریال کالج لندن انجام شده است، گفتند به نظر میرسد که زوال ذهنی آن دسته از داوطلبانی که به مدت یک سال داروی «لیراگلوتاید» مصرف کردهاند حدود ۱۸ درصد کاهش یافته است.
پل ادیسون، پروفسور علوم در دانشگاه امپریال کالج لندن و مسئول پژوهش جدید گفت: “کند شدن روند کاهش اندازه مغز نشان میدهد که داروی لیراگلوتاید از مغز حفاظت میکند همانطور که داروی استاتین از قلب حفاظت میکند.”
او افزود: “هر چند انجام تحقیقات بیشتر ضروری است ولی با درنظر گرفتن شواهد اولیه میتوان گفت که داروی لیراگلوتاید به اشکال گوناگون، از جمله کاستن از تورم در مغز، کاستن از مقاومت در برابر انسولین و کاستن از تأثیرات سمی آمیلولئید بتا و تاو که عوارض شاخص آلزایمر هستند ارتباط میان یاختههای مغز را بهبود میبخشد.”
پیش از این در گزارشهای بالینی داروهای دیگیری نظیر «دونانمب»، محصول شرکت داروسازی “الی لیلی” برای افراد مبتلا به زوال عقل خفیف که ناشی از آلزایمر، پیشنهاد شده بود.
“دین فولمن” یکی از اعضای این هیئت کارشناسی داروی مزبور گفت: فکر میکنم شواهد به دستآمده در کارآزماییها بسیار قوی بود که اثربخشی دارو را نشان میدهد. بنابراین سازمان غذا و داروی آمریکا ” اف دی ای” تصمیم نهایی برای تأیید دارو را اواخر سال ۲۰۲۴ اعلام خواهد کرد.
کاهش سرعت پیشرفت آلزایمر با هر دو دارو به چند ماه محدود میشود و متخصصان بر سر اینکه آیا بیماران یا اطرافیان آنها متوجه این تغییرات میشوند یا خیر، اختلاف نظر دارند.
به گزارش ایندیپندنت، در این مطالعات بیماران بر اساس سطوح پروتئین مغزی به نام «تاو» گروهبندی شدند. این پروتئین میتواند شدت مشکلات شناختی را پیشبینی کند و با پیشرفت بیماری آلزایمر مرتبط است. این رویکرد برای سازمان غذا و داروی آمریکا این سوال را پیش آورد که چرا بیماران قبل از مصرف دارو از نظر میزان پروتئین تاو غربالگری شدند؟
هیئت کارشناسان افدیای با این راهکار موافقت کرد که میتوان این عوارض خطرناک را از طریق برچسب هشدار روی دارو، آموزش پزشکان و همچنین اسکن کردن منظم برای شناسایی بیمارانی که بیشتر در معرض خطر سکته قرار دارند، برطرف کرد.
۱- Saxenda
انتهای پیام/ محمد حسن اسدی طاری/ منبع: همسونیوز