محمد حسن اسدی طاری
دکتر سعید معدنی جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی معتقد است آگاهی عنصر مهمی در پیشرفت جوامع است وجوامع آگاه و توسعه یافته دارای توانمندی های فراوانی اند. یکی از کانالهای مهم انتقال آگاهی در جامعه، خبرنگاران هستند. به عبارتی، خبرنگاران خبره و حرفه ای، امروزه نقش اثرگذاری در بهبودی، سلامت و پیشرفت جامعه دارند.
وی در گفت و گو با ارتباط امروز ادامه می دهد؛ از سوی دیگر، وجود بنگاه های نشر اخبار در جهان نیز از میزان توسعه یافتگی یک جامعه حکایت می کند. شاید به این دلیل است که خبرگزاری های قویتر که دارای خبرنگاران حرفه ایتری هستند، غالباً به کشورهای توسعه یافته تعلق دارند. خبرگزاری های مهمی مثل آسوشیتدپرس، رویترز و مانند آن در این گونه کشورها واقع شده اند. خبرنگاران شاغل در این گونه مراکز، تحلیل گران وارد و ماهری هستند.
غالباً کشورهایی که به لحاظ سیاسی و اقتصادی توسعه یافته اند، خبر و خبرنگاری را حرفه ای مهم می انگارند. زیرا بنگاه ها و نشریات خبری و به تبع آن خبرنگاران، پایه های اساسی رکن چهارم دمکراسی هستند. سیاستمداران فرهیخته می دانند بدون حضور خبرنگاران و اطلاع و افشای مناسبات پشت پرده، جامعه به فساد گراییده و این چشمان ناظر خبرنگاران هستند که با نشر اخبار مانع فساد و ظهور دولتمردان و حکومت های فاسد می شوند.
بدین ترتیب در دهکده جهانی امروز، هر روز وقتی از خواب برمی خیزیم، این خبرنگاران هستند که ما را از وقایع اتفاق افتاده در اقصی نقاط جهان باخبر می کنند. تصور جامعه بشری بدون خبررسانی و اطلاعات، غیر ممکن می نماید و ظاهرا، ضرورت اخبار در بستر و حیات جامعه امروز مثل تنفس برای زنده ماندن و حیات است. خبرنگاران هوای تازه را هر روز در فضای آگاهی جوامع نشر می دهند.
اگرچه ما به خبر و خبرنگار هر روزه عادت کرده ایم، اما اینان به آسانی این غذای فکری ما را تهیه نمی کنند. بعضاً با خطرات زیادی مواجهند. آنان از میادین جنگ می آیند. آنان از پشت پرده مناسبات اقتصادی و سیاسی خبر می دهند و به عبارتی، همواره راه رفتن روی مین را تجربه میکنند. بی شک کسانی می توانند در این راه استوار بماند که ارزش خبر و خبررسانی را دانسته و انگیزه و پشتکار کافی در انجام وظیفه خود داشته باشند، و به تعبیر عبید زاکانی، دارای سه عنصر عقل و دانش و هوش باشند.
انتهای پیام/