در دنیای آنلاین امروزی، آشنایی با مفهوم دامنه یک نیاز بسیار ضروری است. همچنین، آشنایی با انواع پسوند دامنه نیز اهمیت زیادی دارد. پسوندهای مختلف دامنه همیشه به یک شکل عمل نمیکنند و شناخت تفاوتهای آنها هنگام ایجاد یک وبسایت بسیار حیاتی است. به عنوان مثال، برخی دامنهها برای انواع خاصی از سایتها مناسبند، در حالی که برخی دیگر دارای شرایط و ضوابط منحصر به فردی هستند که باید آنها را در نظر داشت.
در این مطلب، به شما توضیح خواهیم داد که دامنه چیست و با انواع پسوند دامنهها آشنا خواهید شد. خوشبختانه، روشهایی وجود دارد که میتوانید تشخیص دهید کدام پسوند دامنه برای سایت شما مناسب است و از کدام پسوندها باید اجتناب کنید. هنگامی که به ساختار اصلی نام دامنه، قسمتها و انواع مختلف آن پرداختید، میتوانید بهترینها را انتخاب کنید که تجربه کاربری (UX) و برند تجاری سایت شما را بهبود بخشد؛ به طور کلی در این مقاله، به بررسی دامنهها و نحوه عملکرد آنها خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید» اولین قدم برای راهاندازی کسب و کار، داشتن فضایی مناسب برای فعالیت است. در واقع داشتن وب سایت مانند ویترینی بوده که محصولات و خدمات شما را به سایرین معرفی میکند. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم پارس وب را به عنوان طراحی سایت در مشهد انتخاب کرده تا از دانش و تجربیات همکاران ما بهرهمند شوید.
دامنه چیست؟
دامنه یا domain در واژهنامه به معنای “گستره” است که آدرس منحصربهفردی را برای دسترسی به سایت مورد نظر مشخص میکند و این باعث راحتی دسترسی افراد میشود.
برای انتخاب دامنه میتوان از ۱ تا ۶۳ کاراکتر بدون فاصله استفاده کرد و تنها میتوان از حروف، اعداد و خط تیره (-) در نام آن استفاده کرد. در اینترنت، انواع بسیار زیادی پسوند دامنه وجود دارد. بطور کلی، دامنه از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
- نام دامنه
- پسوند دامنه
در ادامه در رابطه با هر کدام از موارد ذکر شده توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
بیشتر بخوانید» اما زمانی که قصدخرید دامنه را دارید بدون شک بااین سوال مواجه خواهیدشد که خرید دامنه رنک دار خوب است یا بد؟ برای اینکه پاسخ مناسبی برای این سوال داشته باشید، روی لینک داده شده کلیک کنید.
نام دامنه
نام دامنه دقیقا همان اسمی است که برای وبسایت انتخاب میشود. به عنوان مثال، اگر به نوار بالای مرورگرتان نگاه کنید، در ابتدای آن نام دامنه صفحه وبی که در آن قرار دارید را مشاهده میکنید؛ نام دامنه توسط صاحب یک سایت انتخاب میشود.
پسوند دامنه
پسوندهای مختلفی برای دامنه وجود دارند که هرکدام نشاندهندهی نوع فعالیت سایت هستند. از متداولترین آنها میتوانیم به com، ir، net، org، info اشاره کنیم. دامنهها از سوی موسسه ICANN Internet Corporation for Assigned Names and Number تایید و معرفی میشوند. پسوندهای گوناگون، کاربردهای متفاوت دارند که هرکدام از آنها با توجه به نام و هزینه آن، خدمات مختلفی را ارائه میدهند.
gTLD Generic Top-Level Domains
gTLDs یا Generic top-level domains معمولاً به عنوان دستهای از دامنههای سطح بالا در DNS شناخته میشوند. در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰ gTLD در حال استفاده قرار دارند که اکثریت آنها انواع مختلف نام دامنه را تشکیل میدهند؛ برخی از آنها موارد زیر را در بر میگیرند:
COM.
پسوند com. که رایجترین و شناخته شدهترین پسوند دامنه است، مخفف commercial که معنای تجاری میدهد و بیشتر وبسایتهای تجاری از آن استفاده میکنند. با این حال، هر کسی که میخواهد نام دامنهای را ثبت کند، میتواند نامی که به com. ختم میشود، مورد استفاده قرار دهد، بدون اینکه وابسته به استفاده تجاری یا غیرتجاری از وبسایت خود باشد.
NET.
پسوند net. یک دامنه سطح بالا است که به عنوان TLD نیز شناخته میشود. این پسوند از کلمه network گرفته شده و در اصل برای شرکتهایی که در زمینه فناوری شبکه فعالیت دارند، طراحی شدهاند. net. یکی از پرطرفدارترین نامهای دامنه است که توسط شرکتهای سراسر جهان برای راهاندازی تجارت آنلاین خود به کار میرود.
ORG.
پسوند org. یک دامنه عمومی با سطح بالا (gTLD) از سیستم نام دامنه (DNS و ddns) است که در اینترنت مورد استفاده قرار میگیرد؛ این پسوند معمولاً توسط سازمانهای غیر انتفاعی، پروژههای منبع باز و جوامع غیر انتفاعی استفاده میشود. org. یک دامنه باز است که توانایی این را دارد تا هر شرکتی با هر هدفی از آن استفاده کند.
INFO.
پسوند info. یک دامنه عمومی سطح بالا (gTLD) در سیستم نام دامنه (DNS) اینترنت است. این نام از information به معنای اطلاعات گرفته میشود و هیچ هدف خاصی را مشخص نمیکند؛ پسوند info. برای انواع سایتها قابل استفاده خواهد بود.
CCTLD Country Code Top-Level
جهت تمایز یک کشور از کشورهای دیگر، حوزههای دو حرفی در نام دامنهها ایجاد شد و با کشورها یا موقعیتهای جغرافیایی مرتبط گردید. برای مثال uk. و au.، به ترتیب نماینده کشورهای انگلستان و استرالیا هستند. همچنین در صورتی که ساکن ایران هستید میتوانید با ثبت دامنه ir. موقعیت مکانی خود را مشخص کنید.
هنگامی که ccTLDها (مخفف Country code top-level domains) ایجاد شدند، برای ثبت نام و استفاده توسط ساکنان آن کشور در نظر گرفته شده بود؛ اما برخی از کشورها به احزاب خارجی اجازه دادهاند تا نام دامنه خود را با استفاده از کد کشورشان ثبت کنند.
sTLD Sponsored Top-Level Domain
دامنه سطح بالای حمایت شده (sTLD) یک دسته خاص از TLD ها در سیستم نام دامنه (DNS) است که توسط شماره اختصاص داده شده اینترنت (IANA) نگهداری میشود. sTLDها برای اهداف خاصی حامی مالی دارند. این نوع دامنهها ممکن است متعلق به یک جامعه یا اقلیت، گروهی حرفهای یا موقعیت جغرافیایی خاص باشند. دو مورد زیر، نمونههایی از sTLD دامنههایی هستند که ضوابط و شرایط خاص خود را دارند.
.travel
این دامنه برای افراد و یا سازمانهایی قابل دسترس است که خدمات، محصولات یا محتوای مرتبط با صنعت مسافرتی ارائه میدهند یا قصد ارائه آنها را دارند. این برنامه توسط شرکت Donuts Inc حمایت میشود و ثبت نامها از طریق ثبتکنندگان معتبر صورت میگیرد.
.aero
این پسوند، نخستین دامنه تحت حمایت دامنه سطح بالا است که بر اساس یک موضوع حوزه هوایی طراحی گردید. حوزه هوایی مخصوص شرکتها، سازمانها، انجمنها، سازمانهای دولتی و افراد در زمینههای مرتبط با هوافضا است. این پسوند در سال ۲۰۰۲ ایجاد شد و توسط SITA اداره میشود؛ در اصل SITA شورای Dot Aero را ایجاد و اداره میکند.
کلام آخر
انتخاب دامنه مناسب برای وبسایت شما، اولین گام مهمی است که باید بردارید. شما میتوانید با آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم اساسی، به راحتی این مرحله را پشت سر بگذارید. با در نظر گرفتن نیازهای شرکت و برنامهریزی مناسب، باید از بین پسوندهای مختلف، گزینهی مناسب را انتخاب کنید. پس از انتخاب نام دامنه، با داشتن یک شرکت میزبانی وب با کیفیت میتوانید به داشتن وبسایت رویایی خود برسید.